Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
In 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord gesloten, dit akkoord richtte zich voornamelijk op het verminderen van overgewicht, roken en alcoholgebruik. Het doel van het akkoord was het creëren van een gezonde generatie in 2040. Om dit doel te bereiken werden er overlegtafels opgericht voor de drie speerpunten van het Nationaal Preventieakkoord.
Aan de alcoholtafel in Den Haag schoven verschillende stakeholders aan: de alcoholindustrie, de overheid en gezondheidsorganisaties. Op deze manier kon problematisch alcoholgebruik met alle partijen samen worden besproken en aangepakt.
Eind 2022 is de tafel stopgezet, er werden te weinig resultaten geboekt. De aangeschoven partijen vertegenwoordigden allemaal verschillende belangen en het is niet gelukt om aanvullende preventieve maatregelen te treffen. Het blijkt te lastig om alcoholproducenten en zorgpartijen met de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De partijen werden het over zowel de doelen als de maatregelen niet eens. Zo waren er verschillende opvattingen over wat problematisch drinken precies inhield. De een vond dat het plan zich alleen moest richten op zware alcoholisten en de ander vond het belangrijk om te communiceren dat elk glas alcohol onverstandig is. De cijfers rondom het alcoholgebruik onder jongeren zien er niet goed uit. Tom Coenen, algemeen directeur van GGD GHOR Nederland noemt het jammer, maar een goede beslissing dat de alcoholtafel is gestopt. Hij wil in de toekomst meer harde actie ondernemen en is een voorstander van hogere prijzen en het lanceren van campagnes.
In 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord gesloten om een gezonde generatie in 2040 te realiseren. Om dit te bereiken ging de overheid, de zorg en de alcoholproducenten samen aan tafel om de problemen aan te pakken. Helaas leidde deze gesprekken niet tot het treffen van maatregelen. Alcoholproducenten hebben heel andere belangen dan de overheid en zorginstellingen en de verschillen bleken niet overbrugbaar.
Reacties (0)