Archetype

De bananenschil

Een ongeluk zit in een klein hoekje

In complexe situaties zien we veel spelers die elkaar beïnvloeden. Het is niet altijd even gemakkelijk om te beoordelen wat effecten elders in het systeem zijn als gevolg van een verandering op lokaal niveau. We zijn gewend ons te concentreren op de zaken die van groot of direct belang zijn en besteden minder aandacht aan triggers van gebeurtenissen die ook kunnen uitgroeien tot fenomenen op systeemniveau. Je hoeft maar naar het nieuws te kijken om te zien hoe vaak mensen letterlijk of figuurlijk een uitglijder ervaren over iets relatief kleins of triviaals.

10 recente lessen

1.

Korfbalveld dwars over voetbalveld gebouwd
Er is niet goed genoeg nagedacht bij het uitkiezen van de locatie van het nieuwe korfbalveld.

2.

Mislukte aanvraag subsidieregeling Levendig Brabant
Als aanvrager hebben wij ook niet alle artikelen uit de subsidieregeling goed bestudeerd en in ieder geval is artikel 2.2, lid 1b door ons over het hoofd gezien. Toch een kleine uitglijder!

3.

Blote enkel kost Nederland gouden medaille
Nederland kwam met de snelste tijd binnen en greep alleen naast de gouden medaille door een detail dat niet op orde was: de blote enkel.

4.

RMS Titanic
Er ontbrak essentiële informatie over de ligging van het ijsveld doordat bemanningsleden drukker bezig waren met hun privé-telegrammen dan met de waarschuwingsberichten van andere schepen.

5.

Apple Store kan niet tegen Windy City
Het ontbreken van de goten waarin water kan weglopen bij een aflopend dak op een plek waar het veel vriest en sneeuwt levert gevaarlijke situaties op.

6.

Dynamisch afval inzamelen
Onbedoeld een vertrouwelijke evaluatie op de website publiceren was een kleine fout, maar kan grote gevolgen hebben.

7.

Wervingscampagne computermaatjes
Op een andere plek in Utrecht was tegelijkertijd ook een Pokéstop, waar wel wat mensen op af kwamen. Dit is door het team van Hardeman niet uitgezocht en dus geen rekening mee gehouden.

8.

Drijvend festival valt in het water
Hoe dit festival verlopen is laat zien hoe belangrijk het is om zorgvuldig over alle details te gaan en je goed voor te bereiden op verschillende scenario’s, er kan namelijk van alles misgaan.

9.

School verkeerd om gebouwd
Er had beter naar 3D-modellen gekeken moeten worden en scherper toezicht gehouden moeten worden om deze blunder te voorkomen.

10.

Stomende combimagnetrons
Door een kleine menselijke fout werd een groot probleem veroorzaakt.