Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
De gemeente Amsterdam wilde in 2018 de kosten van afvalverzameling verlagen en uitpuilende vuilnisbakken in de stad voorkomen. Op deze manier zouden de bewoners ook tevredener zijn. Om dit te bereiken experimenteerde de gemeente met het ‘dynamisch inzamelen’ van afval. Dit hield in dat er met behulp van data-analyses, afval hopelijk slimmer en goedkoper kon worden opgehaald. De gemeente Amsterdam werkte voor het project samen met Sioux Technologies, Total Waste Systems en 21south (STA).
Het project richtte zich op de 13.000 ondergrondse afvalcontainers in de stad. In plaats van vaste routes volgen, zouden overvolle containers prioriteit krijgen over halflege containers op minder drukke locaties. Er werd gebruik gemaakt van technologie gericht op vulgraadsensoren, voertuigtelematica, voorspellingsfunctionaliteiten, navigatiesystemen én personeel- en voertuigplanning. Vanaf 2020 werd in de stadsdelen Zuidoost, Oost en Zuid door de dienst Afval en Grondstoffen geëxperimenteerd met dynamisch inzamelen. Als het beviel, kon het nieuwe systeem snel in de hele stad worden ingevoerd.
Helaas verliep de proef niet zoals gehoopt. Het bleek dat het nieuwe systeem helaas niet efficiënter werkte dan het oude, inwoners en vuilnis chauffeurs waren niet blij en daarnaast werden de resultaten niet goed gemonitord. De evaluatie van het project werd per ongeluk op de gemeentesite geplaatst en dit werd door Het Parool opgepikt. Amsterdam stopte begin 2022 met het dynamisch inzamelen en ging weer volgens de oude methode met vaste routes werken en de situatie is sindsdien verbeterd. De dienst Afval en Grondstoffen bleek niet klaar voor deze nieuwe manier van werken. Volgens Duoraadslid Rogier Havelaar van het CDA heeft de gemeente onderschat hoe goed de data moet zijn om deze logistiek te laten werken. Hij geeft aan dat de gemeente qua ICT totaal niet op het goede niveau zit. De resultaten van de proef hebben wel geleid tot bruikbare informatie om toekomstige ophaalmomenten en routes te optimaliseren volgens lector stadslogistiek Ploos van Amstel.
De gemeente Amsterdam experimenteerde vier jaar lang met het ‘dynamisch inzamelen’ van afval. Met behulp van data zou afval hopelijk slimmer en goedkoper kunnen worden opgehaald en konden volle vuilnisbakken en zwerfafval in de stad verminderd worden. Helaas bleek het dat de nieuwe methode niet efficiënter werkten en er veel ontevredenheid was bij inwoners en chauffeurs. Ook werden de resultaten niet goed gemonitord.
Reacties (0)