Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Het concept van Linie Aquavit ontstond bij toeval in de jaren 1800. Aquavit (uitgesproken als 'AH-keh'veet' en soms gespeld als 'akvavit') is een likeur op basis van aardappelen, gearomatiseerd met karwij. Jørgen Lysholm bezat in de jaren 1800 een Aquavit distilleerderij in Trondheim, Noorwegen. Zijn moeder en oom wilden het bedrijf van Lysholm een boost geven door exportmarkten te zoeken.
Zij stuurden een partij aquavit naar Azië op een groot zeilschip, in de hoop het daar op de markt te brengen.
Het verkocht echter niet, en vijf vaten werden teruggestuurd naar Trondheim. Toen de aquavit weer in Noorwegen aankwam, merkte Lysholm dat hij een rijkere smaak had. In die tijd verscheepte Noorwegen gedroogde kabeljauw over de hele wereld. Lysholm begon vaten aquavit op de vrachtschepen te laden die de kabeljauw vervoerden, en haalde ze aan het eind van een lange rondreis weer op. Tegenwoordig wordt Linie aquavit nog steeds op dezelfde manier geproduceerd... Het wordt verscheept van Noorwegen, over de evenaar, naar Australië, en weer terug in eikenhouten sherryvaten. Afficionados zeggen dat de likeur een rijkere smaak krijgt naarmate hij een aantal weken in de vaten rondslingert.
Voordat Linie Aquavit wordt verkocht, heeft het een lange bootreis van Noorwegen naar Australië en terug achter de rug. Dit begon allemaal per ongeluk in de jaren 1800. Een exportpoging mislukte en werd teruggestuurd, wat resulteerde in een rijkere smaak.
Reacties (0)