Archetype

De Post-it

De kracht van serendipiteit: de kunst om toevallig iets belangrijks te ontdekken

Het gebeurt regelmatig dat een afwijkende uitkomst in eerste instantie een mislukking is, die niet voldoet aan de verwachtingen. Maar bij nader inzien blijkt het resultaat op een andere manier toch waardevol te zijn. Een voorbeeld hiervan is de zoektocht van technologieconcern 3M naar een nieuwe superlijm. De zwakhechtende lijm die werd ontwikkeld belandde als mislukking op de plank. Pas vijf jaar later werd een zeer succesvolle toepassing gevonden voor deze in eerste instantie mislukte innovatie.

10 recente lessen

1.

Spelen met potlood en plakband
Geim: “Zoveel mensen waren op zoek naar grafeen en ik struikelde er haast zomaar over. (…) Het enige wat ik kan doen, is proberen om de kleine kans te vergroten dat ik weer over iets struikel.” Geim ontdekte grafeen ‘bij toeval’, zijn ontdekking was een gevolg van serendipiteit. In zijn werk maakt hij ruimte voor creativiteit, voor speelsheid en voor toeval. Om te weten of je gestruikeld bent over iets belangrijks of juist niet, heb je wel voldoende basiskennis nodig. Als jongen van vijftien wilde hij op zoek naar de antwoorden op de grote vragen: hoe zit de kosmos in elkaar. Astrofysica. Deeltjesfysica. Later schreef hij zijn proefschrift over de fysica van metalen. Saai. Boorring. Maar daarna begon het leuk te worden. “Ik had me de basiskennis eigengemaakt, nu kon ik mijn eigen onderwerpen kiezen, fantaseren, denken, spelen.” Deze doelgerichte stappen om de benodigde kennis te verzamelen boden Geim de ruimte waar hij naar op zoek was. Hij had bewezen de vaardigheden van zijn vak te beheersen en kon gaan experimenteren. Serendipiteit kan niet bestaan in een vacuüm: er is materie nodig om mee te spelen en ruimte om in te dwalen.

2.

Segway als vervoersmiddel van de toekomst
Een vervanger voor de auto is Segway niet geworden, maar het rijden op de Segway is nu wel een populaire toeristische activiteit in veel steden.

3.

Briljante technologische doorbraak zoekt toepassing
Nadat het team uit de canyon komt en gei¨nspireerd raakt om na te denken over creatieve toepassingen van hun technologie, komen de meest wonderlijke en veelbelovende mogelijkheden naar boven die geleid hebben tot meer kansen voor MindAffect.

4.

De wrijving tussen klassiek en innovatief onderzoek
Hoewel het team dat het consortium leidt ambitieuze beslissingen heeft genomen die bijgedragen hebben aan de teleurstellende afloop, hebben teamleden wel bijeffecten ervaren na het stoppen van MijnEigenOnderzoek. Zo zijn er twee wetenschappelijke studies gestart door individuele teamleden met dit project als directe aanleiding.

5.

Internet ballonnen
Het beoogde doel van het project is niet behaald, maar door het project is er een deal ontstaan om voor 4G te zorgen in afgelegen delen van Kenia. Dit is ook een mooie opbrengst.

6.

De chocoladebodem van de Cornetto
Doordat het in eerste instantie niet lukte om een ijsje te ontwerpen dat niet zou lekken zonder de hulp van een chocoladehompje, kwam er een ijsje op de markt dat populairder werd dan dat deze zou zijn geweest als het wel meteen gelukt was om het ijsje zonder chocoladehompje te maken.

7.

Buena Vista Social Club
In plaats van dat er met Malinese muzikanten aan de slag werd gegaan, kwamen er nu andere muzikanten bij de groep. Het project liep dus anders dan van tevoren bedacht, maar met de uitkomst kan men zeker niet ontevreden zijn.

8.

Columbus ontdekt Amerika
Het plan van Columbus om een nieuwe vaarroute te vinden naar het verre Oosten is gefaald. Toch was de reis een succes, want in plaats van een nieuwe vaarroute werd er een nieuw continent ontdekt.

9.

De eerste ijslolly
Het was niet de bedoeling geweest om het drankje te laten bevriezen, maar dit had de eerste ijslolly tot resultaat. Ook al is het resultaat van je actie anders dan je wilde, is het verstandig om ervoor open te staan dat het resultaat op een andere manier misschien ook nuttig zou kunnen zijn.

10.

Viagra
Toen Pfizer erachter kwam dat hun medicijn een andere werking had dan beoogd, was het belangrijk voor de farmaceut om open te staan voor de eventuele nuttigheid van het andere effect het medicijn: het zorgde voor erecties.