Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Uit de kast komen is voor veel mensen niet makkelijk, maar in de voetbalwereld is het al helemaal zeldzaam dat mannen ervoor uitkomen op hetzelfde geslacht te vallen. Vaak zijn spelers bang voor de slechte reacties die een coming-out kan veroorzaken, homoseksualiteit is daarom nog steeds een taboe in de sport. Er is helaas ook nog steeds sprake van homofobe incidenten. Daarom werd het plan bedacht om met een groep samen uit de kast te komen.
Een groep Europese voetballers zou op 17 mei gezamenlijk uit de kast komen. Dit is nieuw: nooit eerder kwam een groep spelers gezamenlijk uit de kast. Het plan werd aangekondigd door Marcus Urban, hij is zelf homoseksueel en oud-voetballer. In 2007 kwam hij als een van de eerste profvoetballers wereldwijd uit de kast. Er kwam veel aandacht voor het project en zes Duitse clubs boden hun financiële steun. 17 mei is de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Dit zou de start zijn van een nieuwe traditie genaamd ‘Sports Free Day’: elke 17e van de maand zouden homo- en biseksuele voetballers aangemoedigd moeten worden om zichzelf te uiten.
Op 17 mei liet uiteindelijk niet een voetballer van zich horen. Er is dus niets terecht gekomen van het plan. Het gevolg hiervan kan zijn dat de drempel om uit de kast te komen nu nog hoger wordt.
Op 17 mei zou een groep Europese voetballers gezamenlijk uit de kast komen. Het plan werd groots aangekondigd door de enthousiaste initiatiefnemer Marcus Urban. Zelf is hij homoseksueel en ex-profvoetballer. Met dit plan wilde hij het taboe dat homoseksualiteit nog steeds is in de sport doorbreken. Toen puntje bij paaltje kwam, liet uiteindelijk geen enkele voetballer van zich horen op 17 mei.
Reacties (0)