Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Al jaren maakt de Vogelbescherming zich zorgen om het aantal grutto’s in Nederland. Nederland is een belangrijk land voor de grutto, want de helft van alle grutto’s ter wereld broedt hier. De grutto is ook publiek verkozen tot de nationale vogel.
Om ervoor te zorgen dat het aantal weidevogels niet verder zou afnemen werd er afgelopen 20 jaar extra subsidie verschaft aan boeren om de vogels te beschermen. De subsidie hiervoor steeg van 4 naar 33 miljoen euro. Met dit geld konden boeren zelf beslissen wat de beste manier was om de vogels te beschermen.
Het aantal grutto’s werd in die tijd helaas gehalveerd van 60.000 naar 30.000. Het bleek dat de boeren voornamelijk de subsidie gebruikten om nesten te markeren, zodat deze niet overreden werden door tractors. Er blijkt meer nodig om de grutto te helpen, zo moeten de weilanden natter worden. Dit kan door het waterpeil te verhogen en greppels aan te leggen waarin het water blijft staan. Op deze manier kunnen de vogels meer voedsel vinden voor hun kuikens. Helaas werd maar 15 procent van de subsidie hiervoor gebruikt. De Vogelbescherming vindt het geen verrassend rapport en kwam met Aanvalsplan Grutto, hiermee wil de Vogelbescherming zich hard maken om meer gebieden te creëren waar doelgericht de vogels worden geholpen. De minister en de Tweede Kamer staan achter het plan, maar van structurele financiering is helaas nog geen sprake.
De subsidie voor weidevogelbeheer nam in 20 jaar toe van 4 naar 33 miljoen euro. Helaas gaat het alleen maar slechter met de belangrijkste weidevogel: de grutto. Het aantal broedparen grutto’s is in die tijd gehalveerd van 60.000 naar 30.000. Boeren kregen de subsidie en konden zelf beslissen hoe zij de vogels wilden beschermen. Het bleek dat het geld te veel ging naar het beschermen van nesten en niet genoeg naar het nat houden van weilanden, waardoor de grutto meer voedsel zou hebben.
Reacties (0)