Archetype

De generaal zonder leger

Wel het juiste idee, maar niet de middelen

Om tot (gepland) succes te komen, is het belangrijk dat de benodigde middelen beschikbaar zijn. Het kan hier om geld gaan, de juiste instrumenten, kennis, tijd, medewerkers, partners, klanten, infrastructuur, enz. Degene die deze middelen ter beschikking stelt, moet voldoende commitment geven aan de uitvoerder van de activiteiten.

10 recente lessen

1.

Bouwen aan vertrouwen in onderzoeksdata, gegenereerd én beheerd door de burger
Mijn Eigen Onderzoek: Goed idee maar in het totale systeem ontbreekt de visie en kunde transitievaardigheden (denken en doen).

2.

VanMoof heeft het (zelfstandig) niet gered
VanMoof heeft mooie fietsen die gewild zijn bij klanten, maar niet de capaciteit voor alle reparaties die er nodig zijn en niet de financiële middelen om overeind te blijven.

3.

IgG-antistoffentest in het buitenland erkend, maar Nederlandse zorgverzekeraars willen er niet aan
Het meest overtuigende argument naar tegenwerkende partijen toe is natuurlijk het presenteren van bewijs, bij voorkeur afkomstig uit Nederland. Hoewel LHM een duidelijk idee heeft over hoe het meest geschikte onderzoek voor de IG-testen opgezet moet worden, vereist de uitvoering middelen en partners om te kunnen slagen.

4.

Betekenisvol informatiseren, doe het niet alleen
Stichting iLogos kampt hier met een bekend probleem. Het organiseren van middelen die nodig zijn om een probleem op te lossen, was goed geregeld. Voor welke problemen en voor wie moest voor de deelprojecten echter nog vastgesteld worden. Het obstakel ligt vaak in het verkoen van het probleem aan de probleemeigenaar.

5.

Restaurant sluit deuren minder dan een maand na ontvangen Michelin ster
Er is geen geld meer om Vanderveen draaiende te houden, terwijl het restaurant wel enthousiast werd ontvangen.

6.

OM zaak tegen De Mos
Door het ontbreken van overheidsregels voor financiering voor lokale partijen kan deze zaak niet worden opgelost door middel van het strafrecht.

7.

Zonnepaneelauto Lightyear in gevaar
Het was helaas te duur om de Lightyear 0 te produceren en er waren meer investeringen nodig om het bedrijf boven water te houden. Gebrek aan kapitaal is een van de redenen waarom startups falen, zoals te lezen in dit artikel: https://www.businessinsider.nl/de-10-belangrijkste-redenen-waarom-startups-falen/.

8.

De Machinerie
Omdat door de prijsstijgingen en economische ontwikkelingen het project te duur werd, was het niet meer haalbaar om het voort te zetten.

9.

Dynamisch afval inzamelen
Er was veel betere ICT en data nodig voor dit soort logistiek, de gemeente beschikte hier helaas niet over.

10.

Derde WK poging met bondscoach Louis van Gaal
Het was niet mogelijk om de druk die bij het strafschoppen nemen op zo’n moment komt kijken te simuleren in de voorbereiding op het toernooi. De spelers van Nederland lukten het niet om beter dan Argentinië te presteren onder die druk.