Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Het ambitieuze doel was een platform te creëeren waar patiënten waarvan behandelingen (zowel fysiek als psychisch) vast zijn komen te lopen, de kans te geven altijd alternatieven daarvoor te kunnen vinden en om geneeskundigen / therapeuten de kans te geven meer grip op hun patiëntenbestand te kunnen krijgen. Dit digitale platform zou dienen als een veilige marktplaats waar cliënten hun gezondheidsklachten konden delen, en zorgverleners daarop passend konden reageren. Het doel was om patiënten sneller en effectiever in contact te brengen met een geschikte therapeut, ongeacht hun locatie. En therapeuten de kans te geven zelf gewenste cliënten in beeld te krijgen, bijvoorbeeld voor (ontwikkeling van) specialisatie.
Het digitaal aanbieden van gezondheidsalternatieven is een complexe zaak. Privacy en vertrouwen aan de patiëntenzijde en deskundigheid aan de therapeutenzijde vragen een hoge mate van zorgvuldigheid. En dat in een zorglandschap dat veelal slechts één weg naar Rome / genezing propageert en niet open staat voor de gedachte dat er misschien wel 40 wegen bestaan. De aanpak begon in 2019, toen de initiatiefnemer samen met een ICT-expert begon na te denken over de ontwikkeling van het platform. Er werd een klachtenprofiel-systeem ontworpen waarmee cliënten hun klachten konden delen, en therapeuten hierop op specifieke cliëntgerichte wijze konden reageren. Het idee was om zowel reguliere als alternatieve therapeuten gelijk toegang te geven tot het platform, en behandelingswijzen gelijkelijk te waarderen. Slechts de vraag of een behandeling passend was bij een specifieke cliënt en vanuit diens gezichtspunt was in het geding. Gedurende anderhalf jaar werd het concept doordacht en presentaties ontwikkeld om zoveel mogelijk beroepsgroepen te betrekken. Deze beroepsgroepen zouden in het project een belangrijke rol gaan spelen.
Hoewel het idee veel positieve feedback kreeg van zowel therapeuten als patiënten, is het platform uiteindelijk nooit volledig operationeel geworden. De dood van de vrouw van de initiatiefnemer in 2021 en persoonlijke omstandigheden van de ICT-partner hebben het project doen stagneren. Eind 2023 werd de conclusie getrokken dat het project, ondanks de goede intenties en ondanks dat de start in zicht was, niet meer levensvatbaar was onder de huidige privé-omstandigheden. De belangrijkste lessen waren dat een goed idee jarenlang energie kan geven, zelfs zonder directe resultaten. Het project leverde veel voldoening en inzichten op, maar liet ook zien dat het ontbreken van een stabiele basis en een bij de initiatiefnemers passende financiering cruciaal kan zijn voor succes. Daarnaast werd geleerd dat er te weinig mensen zijn die durven af te wijken van geneeskundige premisses, waardoor innovatie in de zorg traag verloopt , maar er ook verantwoordelijk voor lijkt dat dit lastige maar ook relatief logische concept nog niet eerder is uitgevoerd. Uiteindelijk bleek dat de persoonlijke passie en het levensgeluk van de initiatiefnemer zwaarder wogen dan het voltooien van het project. De wens daarentegen om dit project wél het levenslicht te laten zien is zeker ook door alle positieve reacties en energie niet weg. Er lijkt wel degelijk grote behoefte aan te zijn, waarbij het huidige beperkende zorgstelsel zowel voor (in de termen van Geneesplaats.nl) Genezingzoekenden als Geneeskundigen een belangrijke oorzaak is. Directe verbinding tussen potentiële cliënten en hun passende hulpverleners zonder tussenkomst van wie dan ook is een duidelijk benoemde wens. Initiatiefnemers zijn dan ook graag bereid om dit totale plan en het al geleverde werk over te dragen aan, en eventueel te begeleiden bij, nieuwe initiatiefnemers. Zodat het alsnog van mislukking tot succes kan worden ( mail info@geneesplaats.nl )
Geneesplaats.nl is een innovatief platform dat patiënten (“genezingzoekenden”) en therapeuten (“geneeskundigen”) verbindt. Het doel was om patiënten met vastgelopen behandelingen alternatieven te bieden en therapeuten meer grip op hun patiëntenbestand te geven. Ondanks positieve feedback werd het platform nooit operationeel door persoonlijke omstandigheden en door ingesleten patronen in ons zorgsysteem. Het project toonde de noodzaak van innovatie en directe verbinding tussen cliënten en therapeuten.
Reacties (0)