Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Uploads (1)
Twee gemeentelijke afdelingen genaamd wijkzaken en digitalisering gingen samenwerken aan het artificial intelligence project werkinspectie. Kees Kerstens, projectmanager van Smart Cities bij de gemeente Breda was initiatiefnemer en projectleider. Een reden voor dit project is de groei van steden waarbij de inwoners steeds meer service verwachten tegen lagere kosten. Andere redenen zijn de vergrijzing van de gemeentelijke organisatie, de spanning op de arbeidsmarkt en de vraag of projecten ook op een andere innovatievere wijze ingevuld konden worden. Door Smart Cities wordt er gekeken welke technieken er ingezet kunnen worden om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Het uiteindelijke doel is om overlast te beperken en de kwaliteit van leven in de stad te verbeteren.
Met het project werkinspectie is er onderzocht of artificial intelligence in de vorm van patroonherkenning ingezet kan worden voor het beter en efficiënter beheren van de stad. Er is een pilot gedaan waarbij de uitdaging lag in het herkennen van scheurvorming in het wegdek en het toekomstig koppelen aan onderhoudsprogramma’s. 300 kilometer aan weg in Breda werd ingescand en het plan was inzichtelijk te maken welke beschadigingen het parcours van de wielrenrace Vuelta 2021 aanwezig waren. Er werd gezocht naar een marktpartij met ervaring op het gebied van asset management met de betrokken gemeentelijke afdelingen. Er werden grote aantallen foto’s met scheuren gemaakt als model, hieruit kwam een beeld van het beschadigingsniveau van het wegdek van Breda. Er werd veel energie gestopt in het laten slagen van het project.
Er werd goed samengewerkt met de externe AI-partner, op de interne afdeling werd er ook goed samengewerkt en uren geïnvesteerd. Het lukte om inzage te krijgen in de beschadiging van het wegdek in classificaties. Technisch is het project geslaagd, maar het bleek dat voor opschaling of herhaling in een ander gebied het cruciaal is om de juiste mensen te betrekken. De doorvertaling naar toekomstige programma’s is niet voldoende meegenomen. De potentie is er nog steeds en Smart Cities wil het idee, de toepassing en het materiaal ook nog niet loslaten. Ze gaan opnieuw het traject in en betrekken de afdelingen als medebelanghebbenden, ontwikkelen de juiste use case met duidelijk gevormde leerdoelen, zorgen voor commitment bij verschillende afdelingen en gaan kleinere stapjes nemen zodat ze samen kunnen bepalen of ze nog steeds op de juiste koers zitten.
Met behulp van artificial intelligence wilde initiatiefnemer Kees Kerstens van gemeente Breda een slimmere en betere stad maken. Het project focuste zich op het constateren van beschadigingen in het wegdek door middel van AI. 300 kilometer aan wegdek werd ingescand en er werden grote aantallen foto’s gemaakt van scheuren. Technisch gezien was het project geslaagd, maar niet alle belangrijke partijen zijn genoeg betrokken geweest.
Kees Kerstens vertelt over zijn briljante mislukking
Reacties (0)