Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
In 2007 was het tijd voor verbouwing bij Rijkswaterstaat. De Westravenflat waar RWS gevestigd is werd namelijk rond 1976 gebouwd en was op veel vlakken toe aan vernieuwing. Zo was er onder andere werk veel aan de winkel bij de gevel en werd er een ‘Future Centre’ gebouwd. Dit zou een ontspannen plek zijn waar de 2000 ambtenaren die in de toren werkten inspiratie konden opdoen.
Er werd 150 miljoen euro uitgegeven aan de verbouwing en er werden verschillende aannemers ingeschakeld. Vanuit de Tweede Kamer was er kritiek op de verbouwing, zo vonden ze het ‘Future Centre’ niet het geld waard. Niet alles verliep vlekkeloos. Toen de verbouwing klaar werd de vijver gevuld met helder water. Zo zou de weerspiegeling van het gebouw in het water te zien zijn, een mooi gezicht. Helaas gooiden algen die in het water groeiden roet in het eten. Ook hielp het niet mee dat de vijver lek was, er lekte meer water uit de vijver in één uur dan een gezin in een half jaar verbruikt. Het water werd dus maar uit de vijver gehaald. In 2008 oordeelde de brandweer ook dat het pand ‘zeer onveilig’ was. In 2013 werd er een herstelproject gestart om 22 gebreken van het pand op te lossen. In 2017 zijn de problemen met pand nog altijd niet verholpen, zo zijn er scheuren in het dak en in de gevel. Een van de grootste problemen was met de gevel. Die bestaat namelijk uit glas en geveldoek. Doordat het doek verkeerd opgespannen is, ontstonden er al snel grote scheuren in. Het doek dat 50 jaar mee had moeten gaan was hierdoor na minder dan een jaar al versleten. Een ander gevaarlijk aspect van het gebouw waren de ruiten, minstens vijf ruiten zijn spontaan geknapt. Dit probleem is ook te wijten aan een constructiefout. Daarnaast liet de kunststof op de ruiten los, wat het gevolg had dat je niet meer goed door de ramen kon kijken. Van de 1600 ruiten bleek meer dan een derde defect te zijn. Ook waren er problemen met de luchtkwaliteit in het pand.
In 2021 is de gevel hersteld tegen de prijs van in ieder geval 1,6 miljoen euro, maar nog niet alle problemen zijn de wereld uit. Zo staat het grootste deel van de vijver nog steeds droog ter ergernis van werknemers die het geen gezicht vinden. Waar de vijver had moeten liggen, ligt nu een grote oppervlakte met stoeptegels. De delen van de vijver die wel vervangen zijn hebben minstens 4 miljoen euro gekost. Daarnaast is er om overige problemen met het pand op te lossen ook 3,6 miljoen euro uitgegeven.
In 2007 werd het pand van Rijkswaterstaat verbouwd. Het gebouw zou er weer op zijn best bijstaan, de gevel werd vernieuwd, er werd een vijver rondom het gebouw aangelegd en er werd een ‘Future Centre’ gebouwd, waarin werknemers konden ontspannen en nieuwe ideeën konden opdoen. Helaas bleek het gebouw te barsten van de constructiefouten en was de vertroebelde vijver vol algen zo lek als een mandje.
Reacties (0)