Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Uploads (1)
Maximale vrijheid en minimale risico’s; in 2016 kon je behoorlijk in de watten worden gelegd als je een nieuwbouwwoning wilde kopen. Voor het project Hortus aan de Utrechtse Veemarkt ging Ooms Bouw & Ontwikkeling daar met een nieuw ontwikkelde, zeer uitgebreide vorm van mede-opdrachtgeverschap heel erg ver in.
Het was 2016 toen de gemeente Utrecht een tender uitschreef voor woningbouw op de Veemarkt. De vraag aan de markt was om op het plot 60 woningen te bouwen en daar iets bij te verzinnen wat de koper zoveel mogelijk vrijheid zou bieden om de eigen woning te ontwerpen zonder dat hij daar al te veel risico bij zou lopen. Collectief particulier opdrachtgeverschap, waarin zulke projecten ook wel worden gerealiseerd kan immers best spannend zijn, legt Michèl Rood van Ooms Bouw & Ontwikkeling uit. “Dan moet je het als groepje kopers zo’n beetje helemaal zelf organiseren en voorfinancieren. Banken staan niet te springen dus er is veel eigen geld (en tijd) voor nodig. Je loopt dan als consument het risico dat je dat geld kwijt bent als het project niet van de grond komt.” Bij mede-opdrachtgeverschap draagt de ontwikkelaar dat risico, die koopt de grond en schakelt de benodigde architecten en adviseurs in. “Dat is wat wij met Hortus hebben gedaan, alleen zijn we nog een paar stappen verder gegaan. Ooms heeft in de beginfase meerdere marktconsultaties gehouden met geïnteresseerden. Aan de hand van de informatie die daar werd opgehaald, bedacht het projectteam – waarin onder meer ook de architect en de landschapsarchitect zaten – verschillende typen gevels en diverse plattegronden. Dat leverde een aantal modelwoningen op die door de variaties in plattegronden en basisgevels plus nog eens een grote keuze in accessoires, (borstweringen, sierlijsten, luiken etcetera), opbouwen en uitbouwen, naar wens konden worden aangepast. Voor wie dat nog niet genoeg vrijheid opleverde, was er ook nog de mogelijkheid om met de architect om de tafel te gaan om plattegrond of gevel nog net even anders te maken. En als klap op de vuurpijl bood het plan van Ooms ook de mogelijkheid om alleen een kavel te kopen en met een ‘eigen’ architect en een ‘eigen’ bouwer de droomwoning te realiseren.
“Je biedt zo niet alleen een enorme keuzevrijheid, maar het maakt het ook nog eens heel duurzaam”, vindt directeur/eigenaar Piet-Jan Ooms. “Bij de gebruikelijke seriematige bouw zie je dat mensen na oplevering de woning nog eens helemaal naar wens gaan maken. Dan worden er dingen gesloopt, vervangen, toegevoegd. Nu heb je een woning die al op maat is zodat je meteen door kunt naar het afwerken. Dat scheelt een hoop verspilling.” Geweldig voor de bewoners en veel beter voor het milieu, maar vanuit het oogpunt van de bouwer een soort nachtmerrie, concludeert Ooms. Er is immers een reden dat bouwers graag kiezen voor seriematige bouw met zo min mogelijk afwijkingen. “Verstoringen brengen faalkosten met zich mee, vandaar dat je dat als bouwer zo min mogelijk wilt hebben tijdens de bouw. Voor de uitvoerende tak was dit dus minder leuk, je moet absoluut kunnen incasseren.”
Maximale vrijheid en minimale risico’s; in 2016 kon je behoorlijk in de watten worden gelegd als je een nieuwbouwwoning wilde kopen. Voor het project Hortus aan de Utrechtse Veemarkt ging Ooms Bouw & Ontwikkeling daar met een nieuw ontwikkelde, zeer uitgebreide vorm van mede-opdrachtgeverschap heel erg ver in.
Impressie van de bouw van het Hortus-project aan de Veemarkt in Utrecht. Kenmerkend is hier het mede-opdrachtgeverschap dat heeft geleid tot een grote verscheidenheid aan huizen.
Reacties (0)