Archetype

De gloeilamp

Het Experiment - ‘If we knew what we are doing, we wouldn’t call it research’

Vooruitgang gaat meestal niet via een rechte lijn. Daarom moeten we proberen, experimenteren en leren om de beste aanpak of de juiste route te vinden. We beschikken ook niet altijd over alle informatie of de situatie is complex, waardoor niet alle relevante zaken en onderlinge verbanden bekend kunnen zijn en slechts door ‘trial & error’ gevonden kunnen worden.

10 recente lessen

1.

Experimenteren met 3D-geprinte rioolputten
Het project is gestart zonder een heel uitgebreid plan, maar men was van mening dat het niet zoveel toevoegt om er van tevoren heel veel langer over na te denken. Ze weten bij Weber Beamix heel goed dat je nooit in één keer het perfecte product hebt. Na de eerste keer printen zijn er altijd verbeterpunten. Innoveren bestaat voor een belangrijk deel uit dingen gaandeweg ontdekken. Met de eerste prints was dan ook het nodige mis; de putten zakten in, de wateraansluitingen waren niet goed etcetera. Geen reden voor paniek bij De Jong en Bakker. Door samen te kijken naar wat er mis is gegaan en waarom dat is gebeurd, kwamen ze steeds een stapje verder, tot ze een put hadden die aan alle wensen en eisen voldeed. Het is dus belangrijk om je aan het begin al bewust te zijn van het experimentele karakter en het daar met elkaar over te hebben, mislukkingen accepteren en ervan te leren.

2.

Mede-opdrachtgeverschap à la Ooms Bouw & Ontwikkeling: “Als je iets wil binnenhalen dan moet je iets unieks doen.”
Voor de continuïteit van je bedrijf wil je voldoende basisprojecten hebben. Maar om je personeel te behouden heb je ook voldoende uitdagingen nodig. En in tijden van opgang, verwachten klanten ook nieuwe dingen van je. Daarnaast was het gewoonweg zo dat je soms iets unieks moet doen om een tender binnen te halen. Zeker als je er zo blanco ingaat, als je eigenlijk gewoon gaat kijken hoe ver je kunt gaan, is het goed als er heel veel mensen meekijken; je staat als klein team immers niet overal bij stil. Je leert samen!

3.

StraatRobot: het 'levende' bewijs dat een slimme stratenmaker zich niet twee keer aan dezelfde steen stoot
Edison zei ooit: “Ik ben niet honderd keer mislukt, maar ik heb een gloeilamp in honderd stappen ontwikkeld.” En zo is het bij de StraatRobot ook gegaan. Als je je ervan bewust bent dat je iets gaat maken wat compleet nieuw is, dan moet je er met elkaar op rekenen dat het niet zal gaan zoals verwacht en moet je ook niet te snel opgeven. Dat hebben DeJongCeba en De Krom niet gedaan: ze gaven het project een tweede kans en hebben lessen van de eerste poging meteen toegepast.

4.

Titan duikboot implosie
Het blijkt behoorlijk riskant om met een experimentele duikboot kilometers diep de oceaan te gaan verkennen.

5.

Chatbot Belastingdienst
Het idee achter het project was dat het mis mocht gaan en dat het ook oké zou zijn als het niet zou lukken, uit mislukte projecten kan ook waardevolle kennis worden opgedaan.

6.

Google en de briljante bril
Door deze test heeft Google X geleerd waarvoor je zo’n bril zou kunnen gebruiken en zullen we de functionaliteiten ervan in andere gadgets terugvinden.

7.

Star Wars hotel niet populair
Het Star Wars hotel was een geheel nieuw concept en het was dan ook niet te voorspellen of het een succes zou gaan worden of niet.

8.

‘Wat zég je?: de Drone, de Data, de AI, de Burger en de Minister
Het was een experiment om op deze manier (een deel van) de prijsuitreiking vast te leggen. Het was wellicht beter geweest dit eerst uit te testen en na te gaan of dit het evenement niet te veel zou verstoren.

9.

Spelen met potlood en plakband
Door 10 procent van je tijd te besteden aan experimenten zonder vooropgezet scenario krijg je uiteraard veel tot niets leidende resultaten, maar af en toe kan er ook een mooie ontdekking tussen zitten, zoals in dit geval. Het is vaak nodig om veel te experimenteren (en daarbij ontkom je niet aan mislukkingen) om tot een goede vondst te komen.

10.

New Coke / Coke II
Hoe een nieuwe smaak frisdrank door het grote publiek wordt ontvangen is nooit helemaal te voorspellen en blijft experimenteel.