Archetype

De gloeilamp

Het Experiment - ‘If we knew what we are doing, we wouldn’t call it research’

Vooruitgang gaat meestal niet via een rechte lijn. Daarom moeten we proberen, experimenteren en leren om de beste aanpak of de juiste route te vinden. We beschikken ook niet altijd over alle informatie of de situatie is complex, waardoor niet alle relevante zaken en onderlinge verbanden bekend kunnen zijn en slechts door ‘trial & error’ gevonden kunnen worden.

10 recente lessen

1.

Olympisch breakdancen
Door het lef te hebben om het anders aan te pakken dan anderen, kan een danser zich hiermee op een positieve onderscheiden. Helaas is het in dit geval juist negatief uitgepakt, omdat de originele moves van Raygun niet goed ontvangen werden. Het is lastig van tevoren in te schatten hoe een vernieuwende en bijzondere choreografie ontvangen zal worden door de jury en het publiek.

2.

Van innovatie tot impasse: Realisatie van serious game loopt vast
Het bewijs voor de beoogde besparingen en het enthousiasme van potentiële financiers had verhoogd kunnen worden door nog meer te testen. Ook met simpele prototypes is het mogelijk om je idee en business case te valideren en nog meer positieve gebruikerservaringen te verzamelen.

3.

Coca-Cola Spiced
Het is moeilijk te voorspellen wat er in de smaak zal vallen bij het grote publiek. Als bedrijf moet je nieuwe dingen blijven proberen om relevant te blijven en in dit geval nieuwe smaken te ontdekken, ook als het niet altijd uitloopt op een succes.

4.

Apple Car
Apple wist al dat dit een riskant project zou worden, risico is soms nodig om te innoveren.

5.

CheatGPT: Detectie van fraude met AI, met behulp van AI
Dit project had een hoog experimenteel gehalte. Het was van tevoren niet te zeggen of ChatGPT in staat was gebruik van z'n eigen uitkomsten te detecteren. Daar kun je eigenlijk alleen achter komen door het te proberen. En dat het op deze manier niet lukte, is natuurlijk ook een nieuw inzicht. Door deze les te delen, worden anderen aangemoedigd om naar andere manieren te kijken om het doel, fraude met AI detecteren, te kunnen bereiken.

6.

Experimenteren met 3D-geprinte rioolputten
Het project is gestart zonder een heel uitgebreid plan, maar men was van mening dat het niet zoveel toevoegt om er van tevoren heel veel langer over na te denken. Ze weten bij Weber Beamix heel goed dat je nooit in één keer het perfecte product hebt. Na de eerste keer printen zijn er altijd verbeterpunten. Innoveren bestaat voor een belangrijk deel uit dingen gaandeweg ontdekken. Met de eerste prints was dan ook het nodige mis; de putten zakten in, de wateraansluitingen waren niet goed etcetera. Geen reden voor paniek bij De Jong en Bakker. Door samen te kijken naar wat er mis is gegaan en waarom dat is gebeurd, kwamen ze steeds een stapje verder, tot ze een put hadden die aan alle wensen en eisen voldeed. Het is dus belangrijk om je aan het begin al bewust te zijn van het experimentele karakter en het daar met elkaar over te hebben, mislukkingen accepteren en ervan te leren.

7.

Mede-opdrachtgeverschap à la Ooms Bouw & Ontwikkeling: “Als je iets wil binnenhalen dan moet je iets unieks doen.”
Voor de continuïteit van je bedrijf wil je voldoende basisprojecten hebben. Maar om je personeel te behouden heb je ook voldoende uitdagingen nodig. En in tijden van opgang, verwachten klanten ook nieuwe dingen van je. Daarnaast was het gewoonweg zo dat je soms iets unieks moet doen om een tender binnen te halen. Zeker als je er zo blanco ingaat, als je eigenlijk gewoon gaat kijken hoe ver je kunt gaan, is het goed als er heel veel mensen meekijken; je staat als klein team immers niet overal bij stil. Je leert samen!

8.

StraatRobot: het 'levende' bewijs dat een slimme stratenmaker zich niet twee keer aan dezelfde steen stoot
Edison zei ooit: “Ik ben niet honderd keer mislukt, maar ik heb een gloeilamp in honderd stappen ontwikkeld.” En zo is het bij de StraatRobot ook gegaan. Als je je ervan bewust bent dat je iets gaat maken wat compleet nieuw is, dan moet je er met elkaar op rekenen dat het niet zal gaan zoals verwacht en moet je ook niet te snel opgeven. Dat hebben DeJongCeba en De Krom niet gedaan: ze gaven het project een tweede kans en hebben lessen van de eerste poging meteen toegepast.

9.

Titan duikboot implosie
Het blijkt behoorlijk riskant om met een experimentele duikboot kilometers diep de oceaan te gaan verkennen. Het is belangrijk dat alle betrokkenen zich daarvan bewust zijn, weten welke witte vlekken er in het verhaal zitten en welke risico's daarbij horen. Dan kan men altijd nog besluiten het project/de activiteit uit te voeren en moet men het accepteren wanneer de risico's uiteindelijk waarheid werden.

10.

Chatbot Belastingdienst
Het idee achter het project was dat het mis mocht gaan en dat het ook oké zou zijn als het niet zou lukken, uit mislukte projecten kan ook waardevolle kennis worden opgedaan.