Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
We kregen bij het Maastricht UMC+ begin 2020 een AI-algoritme uit Wuhan (China) die COVID-19 kon detecteren op CT scans. Dat was toen super belangrijk omdat de pandemie juist was begonnen en we nog geen snelle test hadden.
Er werd samengewerkt met Alibaba (grote Chinese corporate) en ziekenhuizen in Wuhan: Het AI algoritme werd getraind in China en daarna ter beschikking gesteld aan het Maastricht UMC+: Vervolgens werd het AI algoritme gevalideerd met de scan data van de CT scanner in Maastricht.
Het bleek echter dat het AI-algoritme totaal niet werkte, waarschijnlijk omdat onze CT scanners anders waren en Nederlanders anders zijn dan Chinezen. Vervolgens kwamen er veel opiniestukken, artikelen in kranten en interviews waarin het Maastricht UMC+ veel kritiek kreeg op de samenwerking met China incl. de (onterechte) aanname dat er data van NL patiënten naar China gestuurd werd. Een mislukking dus...maar wel met een staartje omdat het ons leerde dat hoe belangrijk het is dat AI algoritmes kunnen leren van diverse datasets zodat ze ook werken in de diversiteit die we nu eenmaal hebben in de wereld. Na deze mislukking is een netwerk gemaakt van vele ziekenhuizen in de wereld die met elkaar data te beschikking stellen om AI-algoritmes van te leren. Bijvoorbeeld eentje om tumor in CT scans te zien, waarbij ook wordt samengewerkt met Chinese ziekenhuizen. Hierbij is gebruik gemaakt van een AI-methode waardoor men van elkaars data kunnen leren zonder de noodzaak om data te delen (privacy-preserving, federated learning).
Bij het Maastricht UMC+ kreeg men begin 2020 een AI-algoritme uit Wuhan (China) dat COVID-19 kon detecteren op CT scans. Dat was toen super belangrijk omdat de pandemie juist was begonnen en we nog geen snelle test hadden. Het bleek echter dat het AI-algoritme totaal niet werkte, waarschijnlijk omdat onze CT scanners anders waren en Nederlanders anders zijn dan Chinezen.
Reacties (0)