Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Na de moord op advocaat Derk Wiersum werd een speciaal team opgezet dat georganiseerde misdaad moest gaan aanpakken: het Multidisciplinair Interventieteam (MIT) waarin verschillende veiligheidsdiensten samen zouden werken.
Er werden miljoenen besteed aan het project dat werd uitgevoerd in samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de FIOD, de marechaussee en Defensie. Het team was tweeënhalf jaar bezig met het inrichten van de organisatie. In die tijd heeft het team nog voor geen enkele arrestatie gezorgd.
Het opstarten van het team duurde erg lang en er werden geen concrete resultaten bereikt de afgelopen jaren. Er kwam veel kritiek vanuit de politie op het team en de politie gaf ook aan al succesvolle teams te hebben, maar dat te veel middelen en rechercheurs naar het MIT gingen. Het team wordt kleiner en krijgt ook een andere naam: Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC). Het team gaat werken met een ander model en zich richten op criminele activiteiten waar nog geen andere teams voor zijn, zodat het NSOC wel een meerwaarde gaat krijgen. Ook kan het NSOC straks alleen in samenwerking met andere opsporingsdiensten onderzoeken afronden. Volgens de minister is het wel erg goed dat er een samenwerkingsverband is tussen de veiligheidsdiensten, dit zal met het nieuwe team zo blijven. Het NSOC krijgt achttien maanden om te laten zien dat het een toegevoegde waarde heeft om het team in stand te houden.
Het Multidisciplinair Interventieteam (MIT) zou zware misdaad in Nederland keihard aan gaan pakken. MIT deed wel tweeënhalf jaar over het opstarten en zat eigenlijk vooral de al bestaande teams in de weg, die het door hen moesten doen met minder rechercheurs en andere middelen. Het team wordt kleiner, gaat anders heten, ze moeten het heel anders aan gaan pakken en de komende anderhalf jaar gaan laten zien dat ze een toegevoegde waarde hebben in het systeem, anders zal het team worden opgeheven.
Reacties (0)