Archetype

De junk

De kunst van het stoppen

Het is zeer menselijk om iets waar we aan begonnen zijn af te willen maken. We hebben niet voor niets een doel gesteld. Soms zijn er ook perverse prikkels die stoppen niet belonen (zoals het opmaken van een budget). Uitspraken als ‘Opgeven komt niet in mijn woordenboek voor!’, ‘Je kunt het wel!’ en ‘Afspraak is afspraak!’ geven de menselijke dimensie aan van het niet-kunnen-of-willen-stoppensyndroom.

10 recente lessen

1.

OM zaak tegen De Mos
Volgens bestuurskundigen doet het OM er verstandig aan om niet in hoger beroep te gaan, wat het OM wel overweegt.

2.

‘Wat zég je?: de Drone, de Data, de AI, de Burger en de Minister
De drone vloog geruime tijd rond. Waarschijnlijk wilde men een mooie opname maken van het moment waarop de confettikanonnen zouden zijn afgestoken om het winnende moment luister bij te zetten. Toen dat op zich liet wachten, was het beter geweest om de drone eerder terug te halen.

3.

Niemand kijkt naar Avastars
Het is een lastige keuze of er gestopt moet worden met het uitzenden van een programma als er heel veel tijd en geld in zit, maar het heel slecht bekeken wordt.

4.

Waterstofboot Lovers
Het duurde wel erg lang voordat men besloot het project definitief te stoppen. Pas in 2013, twee jaar na de laatste activiteiten, is de boot afgedankt en het project beëindigd.

5.

Floriade Expo 2022
De organisatie bleef doorgaan met het project en geld investeren, ook al was het duidelijk dat er veel minder bezoekers dan gehoopt naar de Floriade zouden komen.

6.

Wervingscampagne computermaatjes
Toen tien minuten na aanvang duidelijk werd dat er niemand naar het evenement ging komen, paste het team zich snel aan en ging de buurt in om te flyeren. Dit aanpassingsvermogen zorgde ervoor dat ze alsnog twintig vrijwilligers hebben kunnen werven.

7.

Uitvinder Flippo van multimiljonair naar de bijstand
Het was een groot risico om zonder vreemd vermogen door te gaan met het knikker project, maar Zandvliet had een visie en wilde die tot leven brengen.

8.

Antirookbeleid in Nederland
Roken is heel verslavend en het is heel lastig om al verslaafde rokers op andere gedachten te brengen.

9.

Drijvend festival valt in het water
De organisatie van Fleet Festival heeft direct besloten de tweede dag niet door te laten gaan na de dramatische eerste dag. Ze hadden namelijk duidelijk geen controle over de situatie op de boten.

10.

Beëindiging gascontracten met Rusland
De minister heeft niet voldoende naar tegengeluiden willen luisteren en is te lang blijven volhouden dat dit een juiste aanpak was om Rusland in de portemonnee te raken. Als het plan eerder was ingetrokken, was er minder verlies geweest.