Samenvatting
Doel
Aanpak
Resultaat
Leerpatronen
Marges in de bouw zijn niet erg hoog. Momenteel wordt er vooral op de hoge materiaalkosten gewezen, maar veel potentieel rendement verdampt nog altijd door faalkosten. Met BIM 3D kun je aardig wat van die onnodige kosten voorkomen. Problemen die je normaal gesproken pas in de bouwpraktijk zou tegenkomen, zie je vooraf doordat je een project eerst digitaal in 3D bouwt. Een deur die niet helemaal open kan doordat er een kolom in de weg staat bijvoorbeeld, of een metalstudprofiel dat precies op de plek staat waar een ventilatiekanaal moet komen. Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zn B.V. maakt al jaren gebruik van BIM 3D; heeft zelfs een aparte BIM afdeling met medewerkers die alle andere teams in het bedrijf ondersteunen met het gebruik van de technologie. “We zitten in top 5 van de bedrijven die het verst zijn met het toepassen van BIM 3D”, zegt Marcel Schellinga, manager logistiek bij het bedrijf uit Warmenhuizen. “En dan is het best logisch om te denken dat je naar ‘next level’ moet, om de faalkosten verder terug te dringen.” Next level is BIM 4D, legt hij uit. “Die vierde dimensie is tijd. Aan het gedetailleerde 3D productiemodel, dat ondermeer afmetingen en product- en materiaalsoorten bevat, wordt de planning toegevoegd. Je krijgt dan de volgordelijkheid van de bouw in beeld en ook de eventuele clashes daarin. Denk aan twee onderdelen die tegelijkertijd gemonteerd gaan worden terwijl dat helemaal niet kan omdat je rekening moet houden met droogtijd.”
Twee sporen Er werd besloten om twee projecten naast elkaar te laten lopen. De test van de twee pakketten waarin werd uitgezocht hoe ze werken en hoe dat beviel ging door. Parallel daaraan werden alsnog de strategische hoofdvragen onderzocht en beantwoord.
Na een half jaar werd besloten te stoppen met de pilot en (voorlopig) helemaal niet met BIM 4D te gaan werken. “Veel randvoorwaarden om BIM 4D succesvol te kunnen inzetten, konden niet worden ingevuld”, legt Scheltinga uit. “Een basale voorwaarde is bijvoorbeeld dat BIM-modellen al vanaf het begin op hoog niveau moet zijn. Maar vaak zagen we al bij de prestatiemodellen die de architect oplevert, dat ze verre van ideaal waren. Wanden die dubbel zijn getekend bijvoorbeeld. Zeker als je naast planning ook nog calculatie aan die modellen wil koppelen, kun je dat soort fouten niet hebben.”
2019. Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zn B.V. wil aan de slag met BIM 4D. Nagelnieuw is de software op dat moment allang niet meer, maar volop gebruik wordt er bepaald nog niet van gemaakt. Bij de grootste bouwer van Noord-Holland weten ze nu waarom.
Reacties (0)